In 2013 was er veel speculatie over de nieuwe smartphone die Apple zou uitbrengen dat jaar. Naast de min of meer verwachte iPhone 5s, het high-end model van de telefoonfabrikant, stond er namelijk nog een telefoon op de planning. Volgens ingewijden zou deze smartphone een stuk goedkoper worden dan de iPhone 5s, die destijds voor rond de €699 over de toonbank ging. Apple verraste echter vriend en vijand met de iPhone 5c. De telefoon bleek namelijk nauwelijks goedkoper te zijn dan de iPhone 5s. Wat was er dan wel nieuw aan de telefoon? En waarom zouden mensen hem moeten kopen, als zij voor iets meer geld ook een iPhone 5s kunnen kopen?

Specificaties

De iPhone 5c wordt ook wel de plastic iPhone genoemd. De bouwkwaliteit is door het plastic niet zo goed als dat we van Apple gewend zijn. De telefoon doet redelijk goedkoop aan en dat is voor Apple telefoons een rare constatering. Desalniettemin zijn er ook voordelen van een plastic behuizing. Zo ligt de smartphone erg lekker in de hand en is het niet vervelend om hem lange tijd vast te houden (bijvoorbeeld tijdens het bellen). Opvallend is ook dat Apple verschillende kleuren achterkanten aanbiedt, in tegenstelling tot eerdere iPhone-varianten die vaak alleen in witte, grijze of zwarte kleuren worden aangeboden.

De iPhone 5c draait op Apple's eigen besturingssysteem iOs en heeft een iets grotere accu dan de iPhone 5s. Echter presteert hij niet beter dan de laatstgenoemde. Dit is overigens niet erg, want de accu van de iPhone 5s is al erg goed. De telefoon bezit daarnaast over een Apple A6-soc met twee processoren op 1,3 GHz. De snelheid van de smartphones is vergelijkbaar, al presteert de iPhone 5s beter dan de iPhone 5c. Daarnaast bezit de iPhone 5c over hetzelfde scherm als de 5 en 5s met een resolutie van 1136*640.

Zonder in herhaling te vallen, kunnen we constateren dat de camera van de iPhone 5c vergelijkbaar is met de camera van de iPhone 5s. Echter presteert hij iets minder goed bij weinig licht. Maar waarom zou iemand eigenlijk deze telefoon willen kopen, gezien de vergelijkbare specificaties en prijs?

iPhone 5s en 5c op de tafel

Conclusie

Eigenlijk zijn wij daar zelf ook niet uit. De telefoon is te duur geprijsd en voordelen tegenover de iPhone 5s kun je eigenlijk niet noemen. De prestaties zijn vergelijkbaar, maar de iPhone 5s presteert op alle vlakken net iets beter. Het is een prima telefoon, maar hij onderscheidt zichzelf niet. Noemenswaardig is wel het feit dat de telefoon fijner vasthoudt dan andere iPhone's. Daarnaast kunnen de kleurrijke achtergronden een extraatje bieden voor mensen die daar van houden.