De smartphoneindustrie is er eentje in ontwikkeling en een industrie waarin veel gebeurt. Toch is er altijd wel een zekerheidje in het jaar. Je kunt er namelijk bijna de klok op gelijk zetten, want ieder jaar komen zowel Apple als Samsung met een nieuwe vlaggenschip. Ook in 2014 was dit weer het geval, met de nieuwe iPhone 6 en de Samsung Galaxy S5. Maar welke van de twee is nu eigenlijk de betere? Wij zetten de twee giganten naast elkaar.

Specificaties

Het is lastig om deze twee smartphones te vergelijken aan de hand van hun specificaties. Iedereen die een beetje op de hoogte is van smartphones, weet dat Samsung op papier altijd betere specificaties heeft als Apple's iPhone. Dit is natuurlijk te wijten aan het feit dat beide telefoons een compleet verschillend ecosysteem hebben, met Samsung's Android en Apple's iOs. Desalniettemin willen we de belangrijkste specificaties even op een rijtje zetten.

De iPhone 6 gaat met de trend mee en biedt een groter scherm aan van 4,7 inch en de ietwat vreemde resolutie van 1334x750. Onder het oppervlak zit een A8 dual core processor geklokt op 1,4GHz en van eigen makelij. Het geheugen is 1 gigabyte groot en de cameraresolutie bevat 8 megapixels. Tot slot is de accucapaciteit vergroot naar 1.810 mAh en weegt de telefoon 129 gram.

De Samsung Galaxy S5 beschikt over een groter scherm van 5,1 inch en een full hd-resolutie (1920x1080). De telefoon wordt aangedreven door een Quad Core Snapdragon 801 processor (2,5GHz) en heeft 2 gigabyte geheugen. De camera neemt foto's in 16 megapixels. Tot slot heeft de accu een capaciteit van 2.800mAh en de smartphone weegt 145 gram. 


Prestaties

Beide telefoons presteren prima. Ze zijn erg snel, werken vloeiend en de foto's zijn bij beide telefoons van prima kwaliteit. Door het grotere scherm en resolutie is het bekijken van filmpjes fijner op de Samsung Galaxy S5. Desalniettemin biedt de iPhone 6 door het nieuwe (retina) vergrootte scherm ook een prima ervaring. Waar zit dan het verschil in, zul je je misschien afvragen. Het verschil zit hem eigenlijk in drie aspecten.

Allereerst de prijs. Zoals we van Apple gewend zijn heeft ook deze iPhone weer het hoogste prijskaartje van alle telefoons, namelijk €659 (op het moment van schrijven voor de variant met 16 GB opslagheugen). Zetten we daar de Galaxy S5  tegenover, dan zien we dat deze verkrijgbaar is voor €449. Echter krijgt de gebruiker voor de hogere prijs van de iPhone 6 wel een telefoon terug met een luxer design en betere materialen.

Tot slot is het belangrijkste verschil toch wel het ecosysteem. Hou je van een gesloten, simpel design en heb je al meerdere Apple-producten in huis? Dan is de iPhone 6 aan te raden. Wil je een open systeem en ben je vooral gebruiker van Google-producten? Overweeg dan de Samsung Galaxy S5 eens. Hoe dan ook zul je met beide toestellen een perfecte telefoon in handen hebben.